Informatieve 2e Kennissessie Energie op 26 september
Op maandag 26 september vond de 2e Kennissessie Energie vanuit MEA-Industrie plaats. Met 34 deelnemers was de opkomst groter dan op de editie van mei jl. Met als hoofdthema Financiering werden door de bedrijven zelf mooie gerealiseerde projecten in Energie Efficiency (EE) en de opwekking van Duurzame Energie (DE) en hun financieringsvormen gepresenteerd. Gastheer was dit keer het MECC Maastricht.
Het belangrijkste doel van de kennissessies voor de industrie, is het verkrijgen van meer informatie van elkaar en van externe partijen, waarmee de uitvoering van EE en DE-maatregelen vergemakkelijkt kan worden. Naast de uiteenzetting van projecten door de industriebedrijven zelf, kwamen financieringsmogelijkheden aan bod in presentaties door externe aanbieders en vanuit de provincie, het Limburgs Energie Fonds (LEF) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
Projecten in de Industrie
Als eerste gaf Lars Wolfs van het MECC Maastricht een uitleg over het zonne-energieproject op de eigen daken. In de komende periode wordt een centrale gerealiseerd die gaat voorzien in minimaal 16% van de eigen huidige energiebehoefte en daarmee de uitstoot van CO2 met 179 ton per jaar gaat reduceren. De financiering geschiedt geheel door externe partij Rooftop Energy, waarmee een huurovereenkomst van het dak en voor de afname van de (goedkopere) eigen energie is aangegaan. Later in de sessie vertelde Harold Kostons over het volledig met eigen middelen gefinancierde zonne-energieproject op de panden van DS Metaal, nieuw als lid van MEA-Industrie. Op deze manier profiteert het bedrijf optimaal van de lagere energiekosten van de zelf opgewekte duurzame energie. En passant nodigde Harold iedereen uit voor de Open Dag en officiële ingebruikname van de centrale door wethouder Gerdo van Grootheest op 10 oktober.
Financieringsvormen
Meer informatie over financieringsvormen, stimuleringsregelingen, subsidies, kredieten en garantstellingen werd geleverd door Jan-Willem König van het Limburgs Energie Fonds (LEF), Boris Meessen van de Provincie Limburg en Marcel Hutjens van de RVO.
Vraag & Aanbod
Tijdens deze kennissessie was ook plek ingeruimd voor Vraag & Aanbod naar elkaar toe. Projectleider Ron Bissels voerde gesprekken met 3 partijen die een oproep deden.
- Norbert Rozemeijer van ANTS Technology & Consulting legde uit wat de doelstelling is van het “Cluster Perslucht” (de 7 Maastrichtse industriebedrijven die samen het Maastrichtse Energie Akkoord tekenden) en hoe dat ook andere bedrijven kan helpen om energie (en €) te besparen op perslucht. Hij riep alle andere industriebedrijven dan ook op om zich bij dit initiatief aan te sluiten.
- Nathan van IJzeren presenteerde het aanbod dat BASF heeft: door inkrimping van bedrijfsactiviteiten is een flinke hoeveelheid logistieke warehouse-capaciteit beschikbaar met allerlei bijbehorende faciliteiten en bereikbaarheid via weg, water en spoor. Bedrijven in de regio kunnen hiervan gebruik maken en hoeven daardoor zelf niet te investeren
- Tenslotte gaf Peter Wolbert van Engie aan dat het bedrijf op zoek is naar grotere ondernemingen die projecten willen starten op het gebied van DE (Duurzame Energie). Men kan daarbij mede investeren en de energietransitie vormgeven door in de samenwerking met bedrijven en overheden projecten van de grond te trekken.
Slotwoord Katya Ivanova
In de afsluiting benoemde Katya Ivanova, Programmamanager Maastricht Bereikbaar, hoeveel kennis reeds bij de bedrijven aanwezig is en hoe goed die op zo’n middag gedeeld wordt. We kijken dan ook terug op een zeer geslaagde middag, waarin de beweging in de industrie richting een klimaatneutraal Maastricht steeds beter zichtbaar wordt.
DS Metaal nieuw lid van MEA-Industrie
Opnieuw kunnen we een nieuw lid aankondigen van de groep bedrijven, verzameld in het project MEA-Industrie. Ditmaal is dat DS Metaal aan de Galjoenweg in Maastricht. Algemeen Directeur Harold Kostons tekende inmiddels mede het Maastrichtse Energie Akkoord vanuit het Cluster Perslucht en op 10 oktober ondertekenen hij en wethouder Gerdo van Grootheest het eigen akkoord tussen gemeente en DS Metaal.
Het project MEA-Industrie richt zich – zoals bekend – heel bewust op de 18 grootste energieverbruikers in de industrie van Maastricht. Echter, wanneer in de periferie daarvan bedrijven in beeld komen, waarmee de bijdrage aan de doelstellingen van het project versneld kan worden, dan nemen we die graag op in de “club”. Zo sloten voor de zomer Radium Foam en MECC Maastricht zich reeds aan. Nu zijn we verheugd met het enthousiasme van DS Metaal.
DS Metaal heeft op haar eigen daken inmiddels een zonne-energiecentrale gerealiseerd waarmee voor 70% in de eigen elektriciteitsbehoefte kan worden voorzien. De 986 zonnepanelen zorgen daarmee voor een reductie van de CO2 uitstoot met 122,5 ton per jaar.
Daarnaast neemt DS Metaal een actieve rol op zich ten aanzien van energie efficiency (EE) door een scan uit te laten voeren in het eigen bedrijf naar mogelijkheden voor energiebesparing en door deelname aan het Cluster Perslucht.
Uitnodiging Open Dag 10 oktober
Tijdens de Kennissessie op 26 september nodigde Harold Kostons alle leden van MEA-Industrie van harte uit voor de Open Dag op 10 oktober (de landelijke Dag van de Duurzaamheid), waarop ook de zonne-energiecentrale feestelijk wordt geopend. Via de mail die alle leden hebben ontvangen kunt u zich hiervoor aanmelden.
3 nieuwe MEA’s getekend tijdens Persmoment op 26 september
Op maandag 26 september 2016 vond, voorafgaande aan de 2e Kennissessie Energie, tevens in het MECC de ondertekening plaats van maar liefst drie nieuwe Maastrichtse Energie Akkoorden. Deze mooie mijlpaal werd mede bekrachtigd door wethouder duurzaamheid Gerdo van Grootheest en Beter Benutten directeur van het ministerie van Infrastructuur en Milieu Jan-Bert Dijkstra.
Als eerste tekende directeur Rob van de Wiel van MECC Maastricht een MEA met de ambities om een zonne-centrale op het eigen dak te realiseren, energiezuinige ledverlichting toe te passen in het volledige complex, duurzame nieuwbouw te realiseren en de certificering Green Key op het hoogst mogelijke niveau (Goud) te behouden. MECC Maastricht dat vorig jaar nog werd uitgeroepen tot beste congrescentrum van Nederland vindt het belangrijk om niet alleen te excelleren in zijn core business, maar ook te investeren in maatschappelijk verantwoorde thema’s zoals duurzaamheid, aldus directeur Van de Wiel tijdens het persmoment.
Daarnaast tekenden 7 grote industriepartijen gezamenlijk een MEA om elk binnen hun eigen industrie de verloren energie bij persluchtsystemen te verminderen. De industriepartijen Chromaflo Technologies, DS Metaal, Johnson Matthey, Mora Produktie, Koninklijke Mosa, Radium Foam en Sibelco zetten het optimaliseren van hun persluchtsystemen structureel op de agenda onder meer door het opzetten van een benchmark waarbij de eigen situatie en verbeteringen vergeleken kunnen worden met de andere industriepartijen.
Hoewel Jan Jansen, stuurgroeplid en European Energy Manager van Sibelco er maandag niet bij kon zijn vanwege werkverplichtingen in Moskou, tekende ook Sibelco een Maastrichts Energie Akkoord met de ambitie om jaarlijks in de processen van haar Maastrichtse vestigingen 584.000kg minder CO2 uit te stoten. Sibelco zoekt tevens naar mogelijkheden om PV-installaties te realiseren. Wethouder Gerdo van Grootheest prees de partijen die op zo’n korte tijd tot een MEA waren gekomen. Hij was aangenaam verrast door de samenwerkingen, onder andere binnen het cluster Perslucht, die zijn ontstaan. Een goede ontwikkeling die hij op voorhand niet had kunnen voorspellen. Ook Beter Benutten directeur Jan-Bert Dijkstra juichte deze samenwerking en netwerkvorming toe. De ervaringen die binnen MEA-Industrie met de Beter Benutten aanpak (waarbij publiek-private partijen samen naar oplossingen en efficiency zoeken) worden opgedaan, kunnen landelijk waardevol zijn voor vervolgaanpak.
Zie ook aandacht voor de akkoorden bij RTV Maastricht (2:10 min): http://www.rtvmaastricht.nl/tv/nieuws-en-actualiteiten/35075244
MEA en de pijler Industrie
In het Maastrichts Energie Akkoord (MEA) staan concrete acties en afspraken om de omschakeling naar duurzame energie en het terugdringen van de CO2-uitstoot te versnellen. De gemeente werkt binnen dit akkoord samen met bedrijven, organisaties en bewoners samen aan de ambitie Klimaat Neutraal in 2030. Hiervoor zijn 5 pijlers gedefinieerd: Wonen, Industrie, Duurzame gebiedsontwikkeling, Mobiliteit en Gemeentelijke organisatie.
Met de pijler Industrie binnen het MEA geeft de Maastrichtse industrie invulling aan haar deel van de ambitie van Maastricht om 100% Klimaatneutraal te zijn in 2030. De komende periode pakken we samen met vele bedrijven actief door op geïdentificeerde kansen om energie te besparen en/of duurzaam op te wekken.
Comments are closed.